Despre acest site

Acest blog este protejat de drepturi de autor. Folosirea fotografiilor este gratuită pentru persoanele fizice, însă preluarea fotografiilor și folosirea lor fără acordul autorului, de către persoane juridice și/sau folosirea acestora în scop comercial, va suporta consecințele legii nr. 8/1996, privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Cu toate că profesez ca designer web din 2009, nu am avut site, ci doar o „pagină de primire”. De fiecare dată când ma apucam de ceva în acest sens „cădeam neputincios”, învins de propriile pretenții și așteptări, versus timpul de execuție disponibil.
Am reușit totuși sa-mi fac timp în această vară a lui 2012 (înainte să mă apuce sfârșitul lumii Wink), să-mi fac și eu naibii site. Chiar dacă pare simplu, orice site este destul de complicat (părerea mea umilă) și nu mă refer la aspectul vizual aici. „Web-designerii știe de ce”. Poate o să înțelegeți citind mai departe. Fotosapiens.ro e un exemplu destul de bun. Conține facilități și tehnici/tehnologii, pentru o navigare ușoara, rapidă și o experiență de vizionare cât mai plăcuta. O să le enumăr după cum urmează:

  1. Este optimizat pentru rezoluție FullHD (1920px). Inclusiv televizoare smart TV. De aceea recomand vizionarea sitului „full screen” (consultă bulina galbena din meniu, prima pagină).
  2. Partea principala a acestui site, fotografiile, se pot viziona fără maus (folosind doar tastatura). IT-știi, în special, apreciază acest lucru (consultă bulina galbena din meniu, prima pagină).
  3. Viteza (de reacție de când dai click, pana când apare ceva pe ecran). Situl are grad A de viteza măsurat în YSlow, adică se afișează maxim de repede.
  4. Optimizat pentru toate browserele actuale, principale (Firefox, Safari, Chrome, IE, Opera). În acest scop am folosit condiționare css, care detectează tipul de browser și aplică tehnici de poziționare și design diferite, astfel încât să arate la fel pe toate browserele, exact așa cum a vrut autorul. „La pixel”. Cine lucrează în domeniu, știe că acest lucru este de bun simț, însa majoritatea siturilor nu-l îndeplinesc, deoarece, necesita ceva efort în plus (pe care multi îl considera irelevant, vorba aia: „mere în IE? mereee….da’ pere?!”).
  5. Imaginea se mulează după dimensiunile browserului.
  6. În prezent un site este „cam izolat și mort” fără sa aibă legătura cu ceva rețele de socializare. Mai ales unul în care vrei sa prezinți artă sau servicii. De aceea am introdus butoane de rețele de socializare, pe care le-am considerat un „must have”.
  7. Cufon (vezi scrisul „artistic/de mână” de la titlul articolelor și fotografiilor).
  8. Favicon animat pentru browserele care suportă așa ceva (vezi pe Firefox).  Prin favicon-ul sitului (acea iconița ce se vede, pe „tab-uri” în partea de sus a browserelor și te ajută să știi pe ce site te aflii) am încercat să redau impresia de declanșare a unei fotografii de aparat pe film și apoi o „tragere a filmului” (re-armare).
  9. Minimizarea erorilor de validare W3C. Un fel de snobism din lumea programatorilor și web-designerilor, care nu se vede cu ochiul liber pe site, dar se poate verifica și ține de nivelul de profesionalism la care ai pretenția că lucrezi…Vorba ‘ceea „un site atestat W3C, e atestat W3C bă tatăă”…
  10. Decorări grafice CSS3, vezi fondul transparent din spatele meniului, al articolelor, umbra din jurului literelor, colțuri rotunjite, etc. Aceste efecte îmbunătățesc și cizelează la nivel vizual, fără a afecta viteza de randare a întregului site. Spre exemplu acum câțiva ani se foloseau pentru transparențe doar png-uri și gif-uri transparente.
  11. SEF (ex: fotosapiens.ro/la-oglinda in loc de fotosapiens.ro/?p=106); SEO…se îmbunătățește în timp, ca vinul. Love
  12. Bazat pe CMS WordPress, pe un template modificat până când am zis „ăsta-i gata…”
  13. Generare de sitemap.xml (harta sitului)
  14. Înscriere în motoarele de căutare Google și Bing.

Fotosapiens.ro e doar putin optimizat pentru smartphone-uri, deci nu va asteptati la „drag and slide”, dar e pe lista, alături de vizualizarea automată în limba engleză pentru IP-uri din afara României.